четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Боядисване на Великденски яйца

Именници: Велико, Велика, Величка, Величко, Вела, Великослав, Велко, Велчо, Вельо, Велка, Велимир, Велимира, Велия, Въло, Паска, Паскал, Пасо, Пасуна, Антим, Антима.

Поверия за Великден

Червено яйце се слага в люлката на новородено, за да го пази от зли сили и “лоши очи”.
Черупките от червените яйца са лечебни и се ползват против уроки.
Българите вярвали, че по яйцето оставено пред иконата, на следващата година се гадае. Ако яйцето е пълно и не мирише, годината, която идва, ще е добра. Ако е празно и мирише лошо, очаква се трудна година.


Обредна трапеза: шарени яйца, козунаци, обреден хляб, кравай с яйце, баница, мекици, кокошка с лук, зелени салати, ястия със спанак (лопуш, коприва), саздърма, агнешко месо, печена луканка, суджук.






Защо се обличат нови дрехи?
Това е традиция на Великден при повечето християни. Новите дрехи са символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението.




Дните от Връбница до Великден се наричат Велика или Страстна седмица (заради страданията на Христос). Понеделник и вторник са наречени за почистване на къщата. В сряда децата ходят за здравец и вият китки. В четвъртък жените месят хлябове и рано сутрин, преди изгрев слънце се боядисват яйца, което е най-важният празничен обичай.   На Велики петък могат да се “пишат” (нашарят) боядисаните яйца. В събота могат да се пекат козунаци, а който не е успял в четвъртък - и да боядиса яйца.


 По традиция у нас на един от най-хубавите пролетни празници – Великден, трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци.
Един от най-веселите ритуали е боядисването на яйцата, което се прави сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота.

Първото яйце задължително е червено – с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. То се пази до следващия Великден.

Второто яйце – също червено – се оставя в църквата след литургия в нощта срещу празника. С останалите яйца, украсени според вкуса на домакинята, семейството и близките се чукат, като се пожелават късмет и 
здраве.

Защо се консумира агнешко месо?
Агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. Християнската традиция представя Исус като божи агнец, поради което и агнето се свързва с неговата смърт и се принася в жертва в деня на Възкресението. Затова консумирането на агнешко месо в деня на Великден се е установило като традиция на добрите християни, като в много домове тази традицията повелява агнешкото да се консумира на първия ден след 40-дневния пост.  
Какво символизират шарените яйца?
От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. През 4-и век консумирането на яйца по време на постите е забранено. През пролетта обаче кокошките снасят най-много. Тогава хората започнали да варят яйцата, за да ги запазят по-дълго. Яйцата се боядисвали, декорирали и рисували от римляни, гали, перси и китайци.  

Осем начина за боядисване на Великденски яйца


За да са твърдо сварени и по-трайни яйцата, които ще боядисваме, се варят още 10-12 минути след завирането. Слагат се в подсолена студена вода, като преди това се измиват и почистват идеално едно по едно. Минутите за варене се засичат след завирането на водата. След свалянето от котлона се оставят да поизстинат във водата, след което се вадят и се подсушават преди боядисването. Ако е правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.
І начин
Известен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. Ако искаме по-лек цвят, ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят да изсъхнат на попивателна хартия и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.
ІІ начин
Така правеше яйцата баба ми, а предполагам и не само моята. В боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.
ІІІ начин
Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.
ІV начин
Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете ви да добият цвета на яйцата.
V начин
Този начин знам също от моя баба. Яйцата стават много красиви. Ползват се сурови яйца, защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: Всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник, като преди това  яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят 10-12 мин. Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя, с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин., се вади и се оставя да се оцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине, напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода, в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев цвят.
VІ начин
Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.
VІІ начин
По изстиналите напълно яйца се рисува с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин, но там където е рисувано с восък боята не хваща и яйцето остава бяло. Така се появяват фигурките, които сме нарисували.
VІІІ начин
Яйцата се рисуват с безвредни боички или моливи на ръка, като вариантите са много, в зависимост от вашата фантазия и умения.


Няколко техники за пъстри яйца


– С листенца

Използват се листенца от треви или дребни цветя и храсти – може и повече от едно листо за едно яйце. Прилепват се старателно за още топло свареното яйце, завива се в тънка материя /най-успешно от чорапогащи/ и се завързва стегнато, След това се потапя в желания цвят боя. Ако последователно се потопи в няколко цвята, става истинско произведение на изкуството. Моята баба винаги капва във боята по една капка олио, и тогава ако същото се редува потапянето в различните цветове, получаваш интересни комбинации.

– С олио, стипца, туткал, восък и люспи от лук


– малко олио, налято в паничките с боята, дава причудливи шарки на яйцето, то може да се потопи последователно в няколко бои, в които предварително също е налята мазнина.
– ако в боята се прибави парче стипца, яйцата се покриват със скреж или слана.
Те, обаче, не трябва да се мажат с мазнина след боядисването.
– в разтопен, малко рядък туткал, се потапят десетте пръста на ръцете, след това последователно се топкат в различните бои.
– върху топли, току-що сварени яйца, се правят рисунки с восък. Аз лично използвам български народни мотиви в няколко цвята. След всяко използване на рисунка с парафин се потапя в различна боя – започвам от жълта.
– шепа люспи от стар лук се накълцват с нож – като фиде, поръсват се върху стар чорап и върху тях се слага суровото яйце. Завързва се добре и се пуща в съд и се вари. След това не се изважда от чорапа, а заедно с него се поставя в боята.


– С винена киселина


Яйцата се варят във винена киселина/купува се от аптеката/.
От нея те стават грапави и сякаш поръсени с кристалчета.
След това се боядисват какъвто цвят искате.
Най-красиви стават, когато върху памук се накапят различни цветове и с този памук се увие яйцето. Постоява около 5-6 мин.


– С кристали, рисунки с игла и листа

І-ви вариант
Яйцата се сваряват заедно с кристалите.
На памук, достатъчен да се обвие яйцето се накапват от всички бои и се завива яйцето. След 2-3 мин. е готово, оцветено в пъстри багри и прибляскващо от кристалите.
ІІ-ри вариант
Яйцата се боядисват с по-плътни и силни цветове и с шило или игла върху тях се рисува.
ІІІ-вариант
Върху яйцето се слага листо от тревичка (детелина, хризантема и др.) завива се с парче от стар чорапогащник, завързва се и се потапя в боята. След боядисването се развива и гланцира.
Вместо листо, може да се сложат и изрязани от хартия фигури.

– С обелки от стар лук

Върху суровите яйца се нареждат обелки от стар кромид лук, подредени в различни посоки, увиват се с марля, завързват се с конец и се варят по няколко в отделните бои десет минути.
Изваждат се от боята, отстраняват се обелките внимателно и след като изстинат се намазват с малко олио.


– С восък

.
Със специално приспособление за рисуване върху яйца, което работи с восък, рисуваме старовремски инициали.
След което сваряваме яйцата и когато се сварят, ги боядисваме и восъкът пада от яйцето, но остават красивите шарки, които правят яйцето най-оригинално от всички!


– С памук

По няколко начина боядисваме яйцата, но най-шарени ги правим, като вземем топка памук, разстиламе я и слагаме по лъжица от всяка боя върху памука да се напои добре. Загръщаме яйцето и оставяме да постои повечко от нормалното боядисване. Така стават с много преливащи цветове. Накрая излъскваме с олио. 


със восък – след като се сварят, истинат и исъхнат добре яйцата се рисуват фигурки по тях с заострена свещ и едва след това се боядисват.

със мрежичда и листа – след като се сварят яйцата се олепят с листа  се занързват в тензух и се слагат да се боядисват.

със сливащи се цветове – след като се сварят яйцата на един не много голям пласт памук си слагад по – няколко капки от всеки цвят боя и след това се слага и яйцета като се овива цялото в памука, след минута, две се развива и се залъскво с вълнено парцалче 
напоено леко с олио.



Варене на велигденските яйца.
Преди да сложим яйцата в съда в който ще ги варим, поставяме помучена кърпа на дъното за да ги предпазим от счупване.
  • на умерен огън
  • продължителност (времето се засича след кипването на водата)
    • от 2 до 4 мин за рохки яйца
    • от 4 до 6 мин за полусварени яйца (белтъкът е сварен, а жълтъкът - мек)
    • от 8 до 10 мин за твърдо сварени яйца
    • над 10 мин за много твърдо сварени яйца (белтъкът и жълтъкът са сварени, а горния слой на жълтъка е почернял).
    След като бъдат сварени яйцата се слагат за кратко под течащо студената вода, за да могат да се белят нормално.


  • Съвети от моя личен опит:

    1. Пригответе се предварително- купете си материалите, разтопете си восъка в капачките (той като изстине ще засъхне), направете си писалките (може да използвате карфици с различна по големина глава, има едни дето са с топчета накрая- с тях става по бързо, колкото по голяма е главата на карфицата толкова по големи точки/запетайки стават ). Ако оставите всичко за деня на самото боядисване може да ви мине много бързо мерака, тъй като самата подготовка също изисква време.

    2. Нарисувайте си на лист какво си представяте да нанесете върху яйцето- така ще имате идеята какво ще се получи накрая. Разбира се и импровизациите са хубаво нещо и може директно да рисувате без да имате представата какво, но аз съм се разочаровала понякога от крайния резултат.

    3. Може да си направите генерална репетиция и от сега за да ви свикне ръката и да имате идея как става. Аз тази година си купих за пръв път пастели и понеже не знаех какво ще излезе реших да пробвам върху няколко несварени яйца. Изчаках ги да станат със стайна температура и после взех да ги шаря. Супер стават цветовете  smile После пак си прибрах яйцата в хладилника и днес ги ползвах за един миш маш  girl_wink Може да се пробвате да рисувате и върху хартия.

    Ето основните елементи- точки запетайки и какво може да се получи от тях (и още много много елементи)


  • Инструкции за боядисване на великденски яйца с восък
    Ние ще трябва:
    Пчелен восък
    В молив остана една игла (метални) за боядисване
    Металната капачка от бутилка
    Твърдо сварени яйца или изпускатели
    Фиг.1
    .
    В електрически котлон (който, на кухненската печка) в метална капачка стопи пчелен восък. Восъчният трябва да бъде гореща, най-добре точно преди началото přepalovat. Спадът на една игла остана в молив или стик и боядисване на яйца, чиста и без мазнини, за предпочитане бяло. Какво мокра, само една точка
    Фиг.2
    .
    След като боята на базовия модел поставя в цвят (светли тонове) и оцветяване. Измийте Опет лепило боя и да завърши модела восък.
    Фиг.3
    .
    Оцветяващ отново, този път в по-тъмен цвят. Това може да се повтори отново, но само за големи яйца и сложни модели. След последната яйца боядисване оставете да изсъхне добре и премахване на восък. Да се ​​затопли яйце в продължение на восъчна свещ и избърса памучен тампон или кърпа затопля на котлона и избърса.
    Фиг.4
    .
    Също така е възможно да рисува с восък и боядисани яйца nebarvit. 
    Цветен восък се получава чрез разтваряне на восък пчелен восък цветни моливи. Оптималното съотношение е от 2 до 2,5 части восък и 1 част vosku.Pozor: Hoya са чешки изработени китайците не работи, не разполагат с никакви восък.
    Фигура 5
    .

Няма коментари:

Публикуване на коментар